V središču

Jež


Moderator: andreja

Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Prispevkov: 7013

Pridružen: Po feb 07, 2011 7:24 am

Odgovor So nov 10, 2012 7:24 am

Re: Krmljenje zunanjih ptic

Evo takole piše v enciklopediji: "Čeprav so klacificirani kot "Insectivora" (žužkojedi), pa so ježi skoraj vedno vsejedi. Prehranjujejo se z insekti, polži, žabami in krastačami, kačami, ptičjimi jajci, mrhovino, gobami, koreninicami, jagodičevjem in bučnicami.

udomačen tiger
udomačen tiger

Prispevkov: 2967

Pridružen: Pe okt 15, 2010 2:07 pm

Odgovor So nov 10, 2012 9:05 am

Re: Krmljenje zunanjih ptic

Dokler še ni teme. Sem klicala na Muto. Najprej so se prestrašili da ga nočem in hiteli razlagati da je to koristna žival in da jim ga lahko pripeljem. No ko so dojeli da ga želim hraniti sem dobila takle meni: mačje konzerve, mačje mleko(ali nima to tudi laktozo???) in posebna hrana za ježe. Pa kup listja ali sena, da se spravi spat. :)
Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Prispevkov: 14873

Pridružen: Ne avg 15, 2010 12:11 pm

Odgovor Pe okt 25, 2019 2:28 pm

Re: Jež

Kopirano iz druge teme:
rozika je napisal/-a:Se malo razpišem ker vem kako grozljivo težko je najti informacije o skrbi za ježke. Več forumov kot prebereš, bolj si zmeden, preverjeno.
Torej, loviti zunanje črtve itd. se strogo odsvetuje zaradi parazitov. Ježi, ki so v oskrbi, so že itak bili bolni/zahirani itd., tako, da so toliko bolj občutljivi na vse, dokler ne zrastejo in se okrepijo. Bodečko so notranji paraziti skoraj živo pojedli, za laaas jo je vet potegnila nazaj med žive. In še vedno ima posledice zaradi pljučnih parazitov+pljučnice, zato tudi letos ne sme na hibernacijo, čeprav je že dovolj težka. Upamo da preraste težave in gre lahko spomladi nazaj ven, do takrat pa je še daleč. Ježi abosultno ne smejo nič mlečnega. Odsvetuje se tudi ribe. Nekaj briketov za ježe sicer obstaja, ampak so bolj "hitra prehrana" verzija, za take, ki so bili bolni nam potem ostane samo perutnina. Taka so splošna navodila čez cel svet, kar se tiče evropskih ježev. Za zunanje, ki jih je treba samo porediti da bodo lažje preživeli spanje, se hrani svašta od perutnine, pri Bodečki pa kompliciram, da je še z nami je itak čudež. V njenih obrokih mora biti do 38% beljakovin, malo maščob (njej nagon pravi da se je treba rediti za spanje, jaz pa vem, da ne bo spala in jo moram imeti na dieti, kar ji seveda ni všeč) in čimmanj oh. Občasno lahko dobi jagodičevje in kaj od suhih žuželk, kar je pa kar težko dobiti, razen mokarjev, ki so povsod, ampak so spet samo posladek, ne pa kot glavni obrok. Mene glede perutnine muči, da je to pač žival ki je najbolj genetsko uničena in ima najslabše pogoje za razvoj, ponavadi, zato potem iščem kaj kar je malo manj kruto gor zrastlo, če že kot vegan hranim meso. Ne želim podpirati več trpljenja kot je nujno, hraniti Bodečki nekvalitetno hrano pa mi ne pade na kraj pameti, je bila preveč bolna da bi šparala na njej. Perutnina seveda ni optimala, optimala je življenje zunaj, kadar ni mogoče, pač iščeš najboljšo možno pot. Njen jedilnik trenutno sestavlja 25g mokre hrane in 20g ND briketov, odkar je na njih ima opazno več energije. Ostalo še nisem poskušala uvesti. Tako da ja, kupiti piščanca in kaj skupaj sestavljati ne upam, že zaradi izredno majhnih količin. Pa da se ne bo kdo ustrašil, ni za vse ježke tako težko skrbeti, ona je pač mali posebni bodeči čudež. :)
"Some say I dream too big, I say they think too small." (Esther the Wonder Pig)

udomačen tiger
udomačen tiger

Prispevkov: 2967

Pridružen: Pe okt 15, 2010 2:07 pm

Odgovor Ne okt 27, 2019 9:18 pm

Re: Jež

Mogoče komu prihranim tono živcev. Moj zapis poljubno delite okoli, vedite da nisem vet., veliko še ne vem, vem pa kako je skrbeti za ježiko, ki je bila tako noro bolna, da po nobeni možni teoriji »ne bi« smela preživeti. Ampak mala je borka in vztraja na tej strani mavrice.
Skratka, ježki imajo leglo spomladi in jeseni. Večina jesenskih umre, ker do zime ni dovolj časa da bi se zredili. Za varno hibernacijo morajo imeti vsaj 600g, raje več. Še najlažje jim je pomagati tako, da se nastavi mačjo hrano (perutnina) in vodo. NE mleko! Če najdete poškodovanega/siroto/prelahkega pozno jeseni, pa so ukrepi naslednji (valda vam bodo vsi rekli da pojdite do vet., kar v slo sploh ni lahko, pa še živi morajo priti do tja, torej je treba ukrepati takoj!). Pri vseh je najbolj pomembna:
-TOPLOTA. Za čisto majhne ježke 37 stopinj, ne samo pod njimi (termofor) ampak tudi nad njimi (ne ir grelnih lučk saj oslepijo zaradi njih), za večje bolne 20, ostale pa nad 10 stopinj. Majhni ne držijo sami toplote, večji bolni pa tudi ne. Dokler se jež ne segreje, ne hranite! Če so mali (do vsaj 4 tedna) je treba sprazniti mehur in prebavila, pač kot pri mačjih mladičkih. Če so dehidrirani, je najprej treba poskrbeti za to. V sili se lahko zmeša vodo, malo sladkorja in soli. TOPLO se daje po kapljicah. Če ne gre, ali je res hudo, se lahko da tudi toplo! podkožno infuzijo, podatki o količini so različni, ampak se začnejo pri 20ml/kg/dan. V predelu lopatic se rahlo dvigne iglice, in zabode pod kotom v smeri proti glavi. Šele potem pride na vrsto hrana. Pri malih, ki še nimajo zobk, je nadomestek kar kvalitetno! mačje mleko, hrani se najprej na dve uri, dan in noč, potem sčasoma na več ur itd. Točne tabele najdete na netu. Pazite da jih ne hranite preveč naenkrat, ker jim lahko poškoduje črevesje. Na začetku sigurno ne več kot 1ml na obrok, da se navadijo. Ne hraniti obrnjenje na hrbet, čeprav nekateri vet to prakticirajo, ampak tvegate da gre hrana v pljuča, bolj naraven položaj jim je »z nogami na dol, pa malo dvignjeno«, kot da bi plezali po mamici pač. Lahko se zgodi, da jež ne prenese nadomestka (beri: Bodečka ga ni), potem vam ostane samo še vet. in čudež. Njo je vet spravila gor na specialni mesni hrani. Za večje pa odvisno od velikosti zobk, mačja hrana pač, mokra in suha, okus perutnina, seveda kvalitetna. Za fejst rediti delajo čudeže RC konzervice »mother & babycat«, pomešane z vodo se lahko da tudi po brizgi. Ostala hrana naj ima do 38% beljakovin. Plus vedno voda na razpolago. Malim je treba pomagati pri odvajanju po vsakem obroku. Keramične posodice se pri večjih dobro obnesejo, ker drugače ježki vse prekucnejo, pa še potem hodijo v hrano in vodo. Mali packi so, res. Vitamini. Za vse bolne je izrednega pomena vit. B12! Spomnite vet. če pozabi/ne ve. Daje se pod kožo. Hrane ki se prodaja prav za ježke se raje izogibajte, je zelo redilna, nima pa visokega deleža mesa ponavadi. Za divje porediti pred zimo je še ok, če imate v oskrbi bolne pa žal ne. Nabirati črve okoli hiše ni dobra ideja, zaradi parazitov. Prav tako ne dajati veliko suhih mokarjev, saj nimajo dovolj kalcija. So torej bolj posladek. Od sadja se lahko kdaj da jagodičevje in malo jabolka.
Paraziti. Večina ima bolhe in klope, ampak smrtno resni so notranji paraziti. To lahko zdravi samo vet., in vedno je tanka meja med tem ali jim bo antiparazitik rešil življenje ali jih bo ubil. Za zunanje parazite pa se po vet. pregledu lahko uporablja malo Stronghold plus, za mačje mladiče. Nikoli in nikdar nič drugega na lastno pest.
Za gnezdo se uporabi brisače, mehke odeje, slamo, časopis, seno pa ne, ker lahko sproži alergije (tudi to me je Bodečka naučila, na grd način).
Ježkova specialna vedenja, če to veš, si prihraniš 10 let življenja, jaz marsikaj nisem vedela…Lizanje. Vsakič ko ježki okusijo kaj novega, se ližejo po bodicah. Lahko izgleda groozno, ker se prav vržejo na bok. Ne skrbeti, naravno vedenje je to. Otroška faza »daj vse v usta«, no pri njih to nikoli ne mine, torej pozor kaj vse lahko dosežejo z usti, izjemno dobri plezalci so. Zaljubljenost v kakce. Za ježke vonj po sebi pomeni varnost in jim je čiščenje kletke stres, sčasoma se navadijo, ampak toliko, da veste kaj jih lahko spravlja v paniko.
To je čista osnova, sigurno sem kaj pozabila, ampak toliko, da bo malo lažje. Ker dlje kot bereš tuj net., več različnih podatkov dobiš za isto stvar. Če vas še kaj zanima, kar vprašajte.

udomačen tiger
udomačen tiger

Prispevkov: 2967

Pridružen: Pe okt 15, 2010 2:07 pm

Odgovor So nov 23, 2019 7:30 am

Re: Jež

Ker eden ni nobeden, se je pred kratkim pridružil mali totalno divji Ferdi. Našla ga je psička in je potem nekako prišel do mene. Mali je bil pri 260g skoraj da kost in koža.Glede na starost bi moral imeti vsaj 400g. Se borimo dobiti grame. RC konzervice za doječe mačke in mladiče ponavadi hitro pomagajo. Mali ima zdaj še Viyo prebiotike, občasno B12 in še kaj po potrebi. Vsak dan dobi inhalacijo kamilic saj ima prehlad, kar je kar normalna posledica mraza in lakote. S paraziti so na srečo opravili še predno je prišel do mene. Med tem ko ima Bodečka, ki je 3x težja od njega na meniju 50g hrane, mali pospravi 100g. Bodečka živi na 10 do 14 stopinj on pa rabi 18 (ja mala razlika ampak pomembna). En dan sem ju predstavila, pa je mali dobil minuto ignora. Tako da ne, niso družabni. Pricesa je rjavoprsa (kratek nos, tank postava), mali pa beloprsi (dolgaa glista). :D
Prejšnja

Vrni se na Ostale živali

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Designed by ST Software.