visinnox je napisal/-a:...najbolj zanimivo je pa to, da si kar veliko ljudi želi kužka, pa si ga zaradi revščine ne more kupiti, zato prosijo, da jim kdo podari mladiča maltežana, mopsa ali čivave (ostale pasme ali mešanci ne pridejo v poštev)...(enako velja za mačko - če že ni pasemska, naj bo vsaj čimbolj podobna tej in tej pasmi, pa ZASTONJ, seveda!)....
Žival je statusni simbol, kot avto npr., s tem, da večina ne pričakuje avta zastonj, žival pa, saj ni nič vredna!
Tukaj je (spet) problem samo v tem, da ljudje niti od daleč nimajo razčiščenih pojmov.
"Ne morem privoščit" je grozno individualna zadeva. Jaz si zdajle tudi "ne morem privoščit" nakupa rodovniškega psa, ker dam tistih nekaj 100€ rajši za to, da imam vse sprotne račune pod kontrolo, da se bom lahko zapufala, če katera od mojih živali zboli.
Lahko pa bi se seveda zdajle zapufala za ceno rodovniškega mladiča, ampak potem, v nepredvideni situaciji,... No way.
Ampak meni je pač jasno, da lahko tudi s ceste pobran maček zboli in daš v enem mesecu 400€ (torej pol plače) za zdravljenje. In se na koncu za tistih 400€ niti slučajno ne sekiraš, ker ima trenutno maček, ki se je več mesecev komaj držal nad 3kg (odrasel muc!), takole obliko:

Hočem reči, da gre tukaj pač spet za Izobraževanje (z veliko začetnico). Ljudem že miljon petsto tisoč šestindvajsetič pojasnjevat, da so stroški za normalno vzdrževanje živali svetlobna leta stran od stroškov za nakup. In če se vsake toliko koga prime, super.
Lp, 5ra