Helena - se ne izkašlja, ker nima kaj za izkašljat.
Včeraj se ji je sicer to naredilo med umivanjem, si je noge umivala pa je potem kar obvisela malo s telesom predno je začela kašljat.
Čombetka & Rava, hvala za opis vajinih izkušenj!
Gipsy - a pa tudi med spanjem? Ker običajno se to tko zgodi, da ona spi na najini postelji in jo slišim v drugo sobo in ji grem pomagat. In vem da je spala, ker je
zalimana vsa.
Gre pa tako da glavo stegne naprej, k tlom, usta zaprta in kašlja. Oz. če spi kašlja kar v spanju, pa jo potem jaz dam na tla, da stoji. Nič ne izbljuva, prej in potem je vse normalno. In zgodi se tako redko, da šele zdaj ponovno razmišljam o čem več, kot samo o dlaki...
Zgoraj sta pisali od čiščenja oz. preurejanja stanovanja, nekako tako se jaz lotevam tega zdaj, ker sem brala da mačjemu astmatiku pomagaš isto kot človeškemu - preprog praktično nimamo, sesa se redno, pere tudi mačja ležišča redno, pesek je sicer klasičen a se ne praši, zaenkrat...
To smo do sedaj že itak počeli kar tako, ker je tudi fant občutljiv na prah. Next step bo nakup vlažilca/ionizatorja v kratkem. Ponoči je danes dobila novo brisačo čez ležišče, pa se mi zdi da je bolj mirno spala in bom zdaj njihova ležišča še bolj pogosto menjala. Kar se tiče igrač, ki jih imajo, jih tudi redno sesam, tiste, ki so take - npr. brckoti, ...
Sem pa preverila knjižico in vidim, da mora bit itak cepljena zdaj v 2016, tako da bomo lahko takrat še z veterinarko preverili vse. Upam sicer da je samo dlaka.
Brala sem tole:
http://www.fritzthebrave.com/asthma/symptoms.html
Symptoms to Watch For
Wheezing or rapid, labored breathing
Persistent cough, looks like hairball behavior but is unproductive
Squatting with shoulders hunched, neck extended & low to the ground
Frothy mucus while coughing
Lethargy
Open mouth breathing
Labored breath after exertion
Upward extended neck and gasping for breathDistress Levels
James and Kathryn have categorized Fritz' symptoms into increasing levels of distress. These can be used as a guideline for your cat with adjustment to his or her particular symptoms:
Asymptomatic: I feel great, sleep well, eat really well, and have the best time playing with my toys and pals.
Minor Attack: I start coughing and have a tough time stopping. I hold my neck out straight and keep my head close to the ground while I cough. My lungs sound gurgly, and in a stethoscope sound "crackly".
Full-blown Attack: Breathing becomes labored and the volume inspired is low, my sides heave in and out (abdominal breathing), and I look puffy (my lungs have too much air trapped in them due to excess mucus). I am unable to do any of my normal activities.
Crisis: I pant, looking like a very frightened or very aggressive cat, but really it is just because it is hard to breathe. I start to get a lot of mucus in my lungs and start drooling big frothy drools. My heart races.
Praying This Isn't My Ninth Life: I sit up and try to stretch up high to get my breath but it is very hard, like sucking air through a flattened drinking straw.
Cardiopulmonary Collapse and Death. Not one of my symptoms, thank the Tuna Gods.