V središču

Pankreatitis


Zdravje, nega, vzgoja, hrana, oprema

Moderatorji: andreja, renata

Uporabniški avatar

udomačen tiger
udomačen tiger

Prispevkov: 1727

Pridružen: So okt 15, 2011 1:17 pm

Odgovor To feb 21, 2017 11:30 pm

Pankreatitis

Moj Maxi <3 ( poz. na FIV in FeLV) v nedeljo in v ponedeljek dopoldan ni nič jedel, popoldan je bil pri svoji vetki, ki je ugotovila, da ima vnetje trebušne slinavke in vročino 40,5. Dobil je tablete-antibiotike za 14 dni, danes sem mu jih prvič dala, pa se je penil, okus sem mu popravila z nekaj brizgami vode in z vodo razredčeno mačjo paštetko. Muc tudi danes čez dan ni ne jedel ne pil, jutri gremo nazaj k veterinarki. Me pa zanima, zakaj je dobesedno čez noč prišlo do tega vnetja, kaj je lahko vzrok? V soboto je še normalno jedel in pil, tudi nekaj mletega svinjskega mesa je pojedel, lulal in kakal tudi normalno, v teh dveh dnevih pa kakal ni, lulal pa samo 3x. Ima katera že kakšne izkušnje s to boleznijo?

udomačen tiger
udomačen tiger

Prispevkov: 5382

Pridružen: So apr 30, 2011 7:51 am

Odgovor Če mar 09, 2017 10:12 am

Re: Pankreatitis

Imamo mi izkušnje, žal. Vzroka zanj ne vemo, je pa pri moji mački glede na njeno zgodovino in stanje ob najdbi velika verjetnost, da ima slabo delovanje slinavke prirojeno in/ali kot posledico hudih poškodb v mladosti.
Pri izbruhih, ki se manifestirajo z bruhanjem, ki postane tudi krvavo (od napenjanja trebuščka), neješčnostjo, apatičnostjo, včasih ne obdrži niti vode v sebi, driska - dobi enroxil za minimalno 14 dni in sredstvo proti bruhanju (to drugo največ dva dni zaporedoma). Takrat je strogo na i/d dieti (Hill's), nobenih prekrškov v hrani. Ne smem je siliti s hrano, samo tekočino dobi podkožno, dokler se trebušček toliko ne umiri, da sama začne jesti.
V mirnih obdobjih i/d mešam s Sanabele sensitive.
Izbruh povzroči že kepa izbruhane dlake, zato jo veliko češem in več sesam stanovanje. Malt pasta je dovoljena, pa kuhan piščanec. Mačja trava nikakor.
Ne vem, če ti to kaj pomaga, mogoče vsaj glede hrane (surovo meso je nam vetka strogo prepovedala, ker je pretežko prebavljivo za občutljivo slinavko). Je pa moja mačka negativna na FeLV in FIV, tako da ne vzet za "suho zlato" moj zapis,vsak maček je seveda drugačen in za vsako stvar se je treba posvetovati z veterinarjem.
Držim pesti za Maxija :)

Vrni se na Mačke

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Designed by ST Software.