Odgovor Po maj 09, 2016 9:42 pm

"Lastniške" mačke

Pozdravljeni!

Na vas se obračam s problemom, ki je žal prepogost na podeželju. Gre se za sosedove "lastniške" mačke. Imajo dve mački, stari okoli 7 in 2 leti ter tri lanskoletne mladiče. Mlajša samica je verjetno spet kotila pred kratkim. Nobena od mačk ni sterilizirana kljub večkratnim predlogom s strani mojih staršev in drugih sosedov. Živali so suhe, čeprav lastniki pravijo, da jih hranijo. Do sedaj so s hranjenjem pomagali tudi eni sosedi, a so se zdaj odločili, da je mačk preveč in da jih ne bodo več hranili :S .
Prijavit/neposredno "zagrozit" jim ne upam, niti nismo v odnosu, da bi govorila z njimi. Ostali se ne želijo vmešavati (vaško okolje). Mi imamo ravno tako mačka (kastriran, veterinarsko oskrbljen in hranjen), ki ima žal zaenkrat še dostop tudi ven, zato me je strah, da bi se maščevali na njemu. Starše prepričujem, da bi postal izključno notranji muc, vendar zaenkrat neuspešno.
Zanima me, kaj lahko v tej situaciji storim? Ceno sterilizacij mačk sem pripravljena kriti sama. Smem tujo lastniško mačko odpeljat na sterilizacijo? Kdaj se mamo sploh sme ločit od mladičev, da se jo odpelje na poseg? Še vedno ostane problem slabe oskrbe s strani lastnikov. Ti nimajo finančnih problemov, v družini so tudi izobražene osebe srednjih let, ki bi morale imeti več znanja, sočutja in odgovornosti do živali, a žal ni tako.

V lokalnem društvu so mi svetovali, naj mačke pač odpeljem na s/k brez da bi obvestila lastnike. V tem primeru me je strah, da si bodo enostavno omislili nove samice :devil:

Kakršni koli nasveti so zelo dobrodošli.