udomačen tiger
Moderator: renata
udomačen tiger
udomačen tiger
Mia_2006 je napisal/-a:Pasemske mačke in njihova vzreja ne poslabšujejo stanja zavrženih živali.
čvekava papiga
plašen zajček
zmaja je napisal/-a:ne vem. nisem strokovnjak za značajske lastnosti psov ali mačk, nekaj malega o tem pa vem. tako zelo veliko govora je o tem, da so lahko psi nevarni, če so te ali one pasme, da je lahko karakter celo pri istem leglu zelo drugačen, da me argument značaja pasemske mačke ali psa pač ne prepriča. enostavno verjamem, da je karakter veliko bolj invidualna zadeva, kot se ljudje prepričujemo, da je. morda res brcam v temo, vendar mi je ta argument podoben argumentu, da so črnci bolj npr. glasni kot belci - in seveda, da to izvira iz njihove rase in ne družbenega okolja, v katerem so zrasli. dejstvo je, da okolje, v katerem odrasteš, zelo vpliva na tvoj karakter. dvomim, da je pri živalih tako zelo drugače.
udomačen tiger
Kraj: Celje
udomačen tiger
udomačen tiger
zmaja je napisal/-a:ne vem. nisem strokovnjak za značajske lastnosti psov ali mačk, nekaj malega o tem pa vem. tako zelo veliko govora je o tem, da so lahko psi nevarni, če so te ali one pasme, da je lahko karakter celo pri istem leglu zelo drugačen, da me argument značaja pasemske mačke ali psa pač ne prepriča. enostavno verjamem, da je karakter veliko bolj invidualna zadeva, kot se ljudje prepričujemo, da je.
plašen zajček
Debra je napisal/-a:Tudi z nabavo pasemske mačke ne dobiš vedno željenega karakterja ali točno takega, ki ga posamezne pasme predpisujeje kot standard, kar je pa čisto logično, saj so mačke živa bitja vsaka z svojo lastno osebnostjo in čisto svojim neponovljivim karakterjem (niso avtomobili, kjer dobiš točno to, kar je v prospektu navedeno pod določenim modelom).
Bi rekla, da prej najdeš mačko z željenim karakterjem med mucami v skrbništvu, v kolikor ti je vodilo edinole karakter...
plašen zajček
Mia_2006 je napisal/-a:Tisti, ki se premišljeno in s srcem spušča v nakup pasemske mačke, ve, da je ne kupuje zaradi izgleda, ampak zaradi karakterja. Prav tako ne, da bi se bahal pred drugimi. To se mi zdi smešno. Žival imaš doma zase, za svojo dušo, kot prijatelja in družabnika, s katerim se ujameš. Pa smo spet pri karakterju. Sama sem mirna, zato sem si želela nežno, milo, tiho, zadržano mačko, navezano na svoje domače. Če bi našla takšno mačko v zavetišču, na cesti, tigrasto, brez dlake, z ogromnimi ušesi in velikim gobčkom, bi mi bilo prav vseeno. Pa je nisem, zato ker je takšna točno ta pasma. Ko sem sama bila pred nakupom, nisem brez problema skeširala in se šla domov bahat, ampak sem več let varčevala, brala, primerjala... In na koncu ugotovila, da bo zame in mačko najbolje, če se tako odločim. Nepoučeni znanci in sorodniki so se mi smejali, kaj se grem, da mačko kvalitetno hranim, češem, da imam plezalo... Sami so doma imeli pasemskega psa, ki se mu ni godilo preveč dobro, so ga tudi "sami" evtanazirali. :/ Imaš takšne in drugačne ljudi...
udomačen tiger
udomačen tiger
Kraj: Kranj
Catlady je napisal/-a:zmaja je napisal/-a:ne vem. nisem strokovnjak za značajske lastnosti psov ali mačk, nekaj malega o tem pa vem. tako zelo veliko govora je o tem, da so lahko psi nevarni, če so te ali one pasme, da je lahko karakter celo pri istem leglu zelo drugačen, da me argument značaja pasemske mačke ali psa pač ne prepriča. enostavno verjamem, da je karakter veliko bolj invidualna zadeva, kot se ljudje prepričujemo, da je. morda res brcam v temo, vendar mi je ta argument podoben argumentu, da so črnci bolj npr. glasni kot belci - in seveda, da to izvira iz njihove rase in ne družbenega okolja, v katerem so zrasli. dejstvo je, da okolje, v katerem odrasteš, zelo vpliva na tvoj karakter. dvomim, da je pri živalih tako zelo drugače.
Bistvo pasemskega parjenja je ravno v ohranjanju zaželenih pasemskih vizualnih in karakternih značilnosti.
zmaja je napisal/-a:ne vem. nisem strokovnjak za značajske lastnosti psov ali mačk, nekaj malega o tem pa vem. tako zelo veliko govora je o tem, da so lahko psi nevarni, če so te ali one pasme, da je lahko karakter celo pri istem leglu zelo drugačen, da me argument značaja pasemske mačke ali psa pač ne prepriča. enostavno verjamem, da je karakter veliko bolj invidualna zadeva, kot se ljudje prepričujemo, da je. morda res brcam v temo, vendar mi je ta argument podoben argumentu, da so črnci bolj npr. glasni kot belci - in seveda, da to izvira iz njihove rase in ne družbenega okolja, v katerem so zrasli.dejstvo je, da okolje, v katerem odrasteš, zelo vpliva na tvoj karakter. dvomim, da je pri živalih tako zelo drugače.
seveda ni vedno tako in verjamem, da ima nekdo enako rad mešančka in pasemsko žival, ki jo poseduje, vendar se mi vsekakor vedno postavi vprašanje - zakaj za vraga je bilo treba kupiti rodovniško overjeno žival? v čem je fora? v značaju? I don't buy it! V izgledu? prav, ampak zame je to človeški napuh. pa recimo bobu vsaj bob in se nehajmo pretvarjat, da gre za kaj drugega.
plašen zajček
udomačen tiger
Kraj: Ljubljana
udomačen tiger
udomačen tiger
plašen zajček
zmaja je napisal/-a:enostavno verjamem, da je karakter veliko bolj invidualna zadeva, kot se ljudje prepričujemo, da je.
morda res brcam v temo, vendar mi je ta argument podoben argumentu, da so črnci bolj npr. glasni kot belci - in seveda, da to izvira iz njihove rase in ne družbenega okolja, v katerem so zrasli. dejstvo je, da okolje, v katerem odrasteš, zelo vpliva na tvoj karakter. dvomim, da je pri živalih tako zelo drugače.
Ampak do neke mere pa to še velja, imo, ne vem, jaz osebno tega ravno s predsodki do posameznih ras ne bi primerjala, ker je to po moje nekaj čisto drugega, ravno zato, ker gre (oz. naj bi šlo) pri pasemskih živalih za namerno parjenje živali, ki imajo značilnosti, ki ustrezajo posamezni pasmi, med seboj.
rozika je napisal/-a:Joj no, a bi lahko nehali govoriti o smiselnosti teme. Na forumu društva, ki se med drugim zelo bori proti lovu imamo odprto temo Lov, pa se nihče ne sprašuje o smislu teme. Še več, v temi je aktiven lovec, ki vztraja na svojem, ostali pa mu mirno in kulturno odgovarjamo. Tako se veliko naučimo en od drugega. Ne škodi poznati obe plati medalje. Pa bi lahko naštela še veliko takih primerov.
Tema pasemske mačke obstaja, če jo kdo ne želi, naj jo pač preskoči, ostali pa očitno zmoremo kulturno komunikacijo.
udomačen tiger
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov